Beneficii



Studierea programării de către copii este un subiect de actualitate. În ultimul an, aproximativ 200 de milioane de elevi din întreaga lume au intrat în lumea IT-ului prin intermediul diverselor evenimente dedicate programării pentru copii. Un procent de peste 90% din părinții americani solicită adăugarea acestei materii în curriculum școlar al copiilor lor.


Beneficiile învăţării programării:
- Dezvoltă gândirea logică
- Il ajuta pe copil sa inteleaga cum funcționează toate lucrurile acestei lumi, totul învârtindu-se în jurul tehnologiei.
- Invață despre rezolvarea problemelor(dezvoltă gândirea algoritmică)
- Generează interes de la vârste mici pentru informatică
- Stimulează creativitatea și abilitățile matematice


În era digitală în care ne aflăm, programarea este o aptitudine fundamentală împreună cu matematica și cititul, dar mult prea puțini copii au această oportunitate de a învăța programare, fiind rareori predată în școli intr-o forma interactive si practica. Kids Go Tech dorește să ofere copiilor oportunitate de a crea platforme distractive, unde nu doar vor învăța să programeze, dar de asemenea să ofere oportunități pentru a fi creativi utilizând codarea.

Programarea produce inovație: De la mașini cu pilot automat, roboți care asistă în operații până la social media, informatica a revoluționat fiecare aspect al vieții noastre. Programarea este o aptitudine fundamentală pe care copiii trebuie să o învețe pentru a putea continua schimbarea.

Programarea permite copiilor să fie creativi: Ei pot crea proiecte cu o mare utilitate.

Programarea se învață mai ușor la vârste mici: A învăța programarea este similar cu a învăța o noua limbă străină. Cu cât sunt mai mici copiii care se lovesc de subiecte precum „secvențiale”, „ciclice” și „condiționale”, cu atat mai profund însușesc aceste concepte.

Programarea influențează succesul în alte domenii: A învăța să programezi influentează învățatul în alte domenii precum matematica, cititul și știinta.

Kids Go Tech face codarea să devină ușoara și distractivă pentru copii Atunci când copiii sunt introduși direct într-un limbaj tradițional de programare precum Python sau Javascript, devin plictisiți sau descurajați. KGT oferă copiilor, parte din program, activități interesate astfel încât aceștia să reușească să dobândească concepte de programare pe întelesul acestora și să realizeze codări potrivite categoriei lor de vârstă. Prin cursurile și activitățiile KGT, copiii se distrează în timp ce învață, rămân angajați în activitate, continuând să învețe și să creeze.


Programarea = competențe mai bune la matematică


Programarea ajută copiii să vizualize concepte abstracte: Conceptele abstracte de matematică pot reprezenta o provocare pentru mulți copii iar parinții, profesorii și specialiștii IT folosesc programarea pe înțelesul copiilor, ajutând astfel pe aceștia să vizualizeze conceptele abstracte de matematică. Când aceștia studiază decimalele în matematică și în paralel văd cum afectează obiectele din programare, vor avea o cu totul altă concepție despre aplicabilitatea matematicii.

Copii explorează aplicațiile lumii reale prin concepte de matematică Crearea navelor spațiale sau realizarea unui joc online este o bună metodă pentru copii să observe aplicabilitatea strategiilor matematice. Copiii dezvoltă aptitudini puternice de matematică când aplică concepte în contextul lumii reale. Programarea presupune logică, organizare și analiză a datelor, precum și separarea întregii probleme în pîrti mici dar mult mai ușor de rezolvat. O mare parte dintre aceste etape sunt prezente și în rezolvarea problemelor de matematică.

Programarea transformă matematica în ceva distractiv și folositor Copiii fără să realizeze, prin codare identifică grupe și variabile, aplică logica condițională, dezvoltă funcționări de algoritmi și calculează unghiuri pentru formele geometrice. Mai mult de atât, aceștia aplică ipoteze pentru rezolvarea problemelor, strategii de experimetare de tipul încercare-eroare, strategii cerute și aplicate în orice domeniu de studii.



Ce spun beneficiarii Kids Go Tech?


Andrei Sălăgean - Voluntar

Proiectul imi place foarte mult, cred ca-i ajuta pe copii si cred ca daca am avea resurse, am putea sa il facem chiar saptamanal Cursurile mi se par nice, n-as schimba multe la ele, eventual sa facem un fel de "teaser" pentru celelalte cursuri, de exemplu le aratam o parte de robotica de inceput si le zicem ca in weekend pot veni si sa faca mai multe In teorie e un lucru foarte bun ca ii incercam sa ii ajutam pe copiii din zonele mai defavorizate si cred ca ar trebui sa ii ajute acest lucru, dar depinde cum se pune problema si cum inteleg ei faptul ca tehnologia poate sa ii ajute, in functie de nivelul de acces pe care l-au avut pana acum la tehnologie cred ca exemplele practice pot sa ii ajute sa inteleaga cel mai bine. Cred ca ce e foarte important e sa ii ajutam si sa reuseasca sa faca ceva.



Nicoleta Neagu - Trainer Voluntar

Cursurile Kids Go Tech mi se par interesante și in același timp folositoare fiind accesibile tuturor copiilor care vor sa participe la ele. Copii sunt atrași de toate informațiile legate de tehnologie și asta reiese din implicarea lor la fiecare curs și prezenta constanta.

Participarea copiilor din zonele defavorizate la aceste cursuri este un lucru bun pentru ei deoarece toate informațiile care le afla și activitățile pe care le desfășoară duce la dezvoltarea lor din mai multe puncte de vedere. Consider ca aceste cursuri sunt o bună oportunitate pentru că învață lucruri noi legate de tehnologie și nu numai.



Moldovan Cristian - participant cursuri (mai nou, trainer voluntar :)

Eu cred ca participarea la CoderDojo​ ​ma​ ajuta sa fac ceea ce imi place ca pe viitor sa pot deveni programator. Imi face placere sa particip deoarece atmosfera este una foarte prietenoasa si invat lucruri noi la fiecare curs.​ ​Ma​ mandresc cu tot ceea ce am invatat aici.

Motto-ul lui Cristi este si: "Nu uita, orice este posibil, iar perseverenta face totul!" - asa cum a declarat si in interviul acordat TVR Cluj din data de 19.07.2018.

In imaginea alaturata Cristi este la primul lui curs, in anul 2016.


Andrei - Tatal a 2 cursanti


Mi-am dorit un curs de informatica pentru copiii mei, care sunt in ciclul primar. Exista putine oferte in Cluj pentru acest segment si invitatia celor de la CoderDojo s-a potrivit perfect cu ce imi doream si de asemenea programul intregii familii. Asteptarile mi-au fost placut confirmate de la primul curs, copiii sunt entuziasti si astepta mereu noua intalnire. In plus, au prins asa drag de aceasta activitate si de instructori, ca practica individual acasa. Cel mai important aspect e constientizarea ca un calculator nu e doar un instrument de divertisment ci un instrument foarte flexibil care se lasa usor manevrat de ei. Am tras cu ochiul la final de cursuri si m-am bucurat sa-i vad pe acei tineri voluntari care cu multa rabdare incearca sa cultive aceiasi pasiune si copiilor nostri.